Jual GPS TomTom VIA 220 - 4.3   

Deskripsi Produk TomTom VIA 220 - 4.3"

Apa yang ada di dalam kotak:

  • TomTom VIA 220-4EN42
  • Kabel USB
  • Buku Panduan
  • Sarung Pelindung
Tak lagi kesulitan menemukan jalan dan tujuan Anda karena bantuan dari GPS TomTom. Dengan layar 4.3 inchi, nikmati panduan jalan raya dengan tampilan yang jelas.

Peta Asia Tenggara
Tersemat peta Asia Tengga yang mencakup negara Indonesia, Singapura, Malaysia, Thailand, Brunei, Hong Kong dan Macau. Sehingga Anda dapat menggunakannya di negara-negara tersebut.

Layar Sentuh 4.3"
Teknologi layar sentuhnya memberikan kemudahan dalam mengeksekusi setiap menunya. Tekan layar dengan lembut dan Anda langsung dirunutkan ke menu tujuan Anda.
 Buy Now
Buy Now

Panduan Jalur Terpercaya
Dengan jelas memberi tahu Anda jalur mana yang dapat diambil agar Anda tidak salah mengambil jalan. Saat di persimpangan, presentasi 3D akan membantu Anda mengambil jalur yang tepat untuk berbelok.

Nama Jalan Disuarakan
Untuk membantu anda mengambil jalur dan mengamati jalan, nama jalan akan disuarakan untuk memudahkan Anda saat hendak berbelok di persimpangan berikutnya.


Belanja TomTom VIA 220 dan cari produk Navigasi Satelit unggulan lainnya di toko online LAZADA dengan harga yang kompetitif.Beli TomTom VIA 220 - 4.3" termurah di Indonesia! Belanja online di Lazada.co.id sekarang dan temukan diskon Tomtom [Parent_Category dan Special Promotion lainnya untuk mendapatkan harga terbaik. Nikmati promo dan tawaran ekslusif untuk produk Tomtom Mastercard Monday disertai dengan Layanan Customer service terbaik dan berbagai pilihan jenis pengiriman dan pembayaran termudah.

          PERCUTIAN PALING PANJANG   
Alhamdulillah tahun 2011 hampir melabuhkan tirainya....pelbagai kisah suka duka dialami sepanjang tahun ini....banyak juga pahit maungnya tetapi apabila sekeping hati itu redha, maka ketenangan dan rasa bahagia tetap hadir dalam diri....redha itu bukan hanya di kala suka tetapi juga di saat air mata berjuraian..itulah kekuatan....tapi bukan kisah suka duka yang ingin aku kongsikan di sini....hanya lakaran rasa sekeping hati di sepanjang percutian bersama keluarga....percutian kali ini disertai oleh mak, abah dan anak sedara selain daripada aku dan irfan....maka secara automatiknya aku menjadi ketua rombongan...mengatur jadual perjalanan dan tempat tinggal, semuanya diuruskan sendiri, dengan bantuan sepupu-sepupu yang sangat supportive dengan izin-Nya semua yang dirancang berjalan dengan baik walaupun ada sedikit masyaqqah sejak awal hingga akhir (manusia hanya mampu merancang tapi Allah yg jd penentu)....

Percutian yang paling indah seumur hidupku....perjalanan dari bumi Terengganu ke KL agak membosankan kerana terpaksa transit di Tune Hotel sementara menunggu next trip ke Miri....boarding pada jam 4.20pm dari KL akhirnya kami tiba jam 7.00pm di a/port Miri....disambut mesra oleh pasangan suami isteri sepupuku beserta anak mereka....sangat gembira kerana inilah satu-satunya negeri yg belum pernah kujejakkan kaki...alhamdulillah tercapai hajat....teruja dengan makanan NASI LALAPAN KELI yang sangat popular di sarawak...



Wow!! Credit to Saiful Azri Jamian dan Salwa Idris yang memperkenalkan menu ini kepada kami...tapi sayangnya tak sempat nak ber'photoshoot' banyak2 memandangkan dah keletihan+irfan dan anas asek bergerak je...susah nak capture bdk 2 org ni tau....2 hari di Miri, sempat jua kami dibawa melawat ke galeri Petronas...means telaga minyak pertama dan tertua di sarawak...
 Pemandangan seluruh bandar Miri

 Sepupu bersama anaknya

Bersama anak sepupu, Anas 

 MMMuahhh abg syg adik Anas
inilah peserta trip Miri-Brunei

Pengalaman paling menarik bagiku apabila terpaksa memandu sendiri ke Brunei kerana sepupu tak dapat cuti....aku cuma diberi pelan untuk ke Masjid Hassanal Bolkiah kerana Abg Hafeiz (sepupu) menanti di sana....alhamdulillah tiada halangan utk kami sampai dengan selamat....tidaklah sesat sehingga tak jumpa jalan...semuanya dipermudahkan....tinggal di Brunei selama 2 malam sangat mengujakan....biarlah aku senaraikan sahaja kelebihan warga Brunei terutamanya bagi PENJAWAT AWAM...

  1. Gaji permulaan bagi pemegang Ijazah Sarjana Muda ialah BRU2 600.00 (gaji pokok)-sektor awam
  2. Pinjaman perumahan maksimum BRU300 000.00; tanpa interest -sektor awam
  3. Setiap rakyat brunei diberi pilihan s/ada mahu sebidang tanah atau sebuah rumah yg telah siap (projek perumahan rakyat)-semua rakyat brunei layak mohon
  4. Jika seseorang memilih untuk memiliki sebidang tanah percuma, maka kerajaan Negara Brunei mensyaratkan tanah tersebut wajib dibina rumah di atasnya dalam tempoh 2 tahun. sekiranya gagal membina rumah dalam tempoh 2 tahun maka tanah tersebut wajib diserahkan kembali kepada kerajaan.
  5. Penjawat awam yang tinggal di kuarters kerajaan tidak dikenakan sebarang bayaran sewa rumah/perabot kerajaan (tinggal percuma)
  6. Kuarters kerajaan lengkap dengan pemanas air (mcm dlm bilik hotel), mempunyai 5 buah bilik yang lengkap dengan bilik air di dlm bilik masing2, lengkap dengan penghawa dingin, peti ais dan mesin basuh, manakala sistem pembuangan sampah adalah secara terus dari dapur (disediakan lubang campak sampah terus ke bawah; lori bandaran akan datang selenggara pungutan sampah)
  7. Tiada satu bar/kelab malam/kedai arak dalam negara Brunei.
  8. Harga beras siam wangi adalah BRU10 sekampit (10 kg)
  9. Kadar bayaran letrik sangat rendah (bayangkan sebuah rumah yang punyai 5 buah penghawa dingin yang dipasang sepanjang masa, bil letrik sekitar BRU150.00 sebulan
  10. Gunalah sebanyak manapun air (hatta untuk membasuh pakaian menggunakan mesin basuh setiap hari) hanya dikenakan caj BRU4.00
  11. Harga nasi beriani (3 mangkuk kecil nasi+ayam yg dipotong 6) sekitar BRU3.50
Nah, lihatlah senarai di atas...itu baru sedikit yg aku senaraikan....ternyata kekagumanku bukan setakat itu...perbualan singkat dengan anak sepupu (ting. 1 institut tahfiz brunei)...

Aku : Eihaab pegi mengaji di istana tiap bulan ke?
Eihaab: taklah, tiap minggu...
Aku: ermmm mesti sultan bagi duit kan?
Eihaab: ha'ah, setiap minggu kami pelajar inst tahfiz dihadiahkan BRU50.00 untuk setiap orang yg mengaji di sana...

Aku terkedu....2 hari menjelajah di Brunei sudah cukup menceritakan keindahan Islam yg menjadi gaya hidup keluarga diraja Brunei dan juga rakyatnya....rumah-rumahnya besar-besar, dipenuhi dengan hiasan-hiasan yg menunjukkan ciri keislaman....jom kita lihat gambar-gambar di bawah...

 Bersama anak sepupu di Empire Hotel, Brunei (hotel 6 star)

Di sekitar Pasar Gadong 

Rumah rakyat Brunei (penjawat awam) 

Rumah penjawat awam (dalam pembinaan)

Akhirnya, jadi begini...hahaha (kepenatan)
 
 
Irfan bersama duapupu Brunei, Mehyar.. 

Murtabak Indomee kegemaran ummi =)

Kegemaran Irfan, Ais Milo tabur..
 
Maaflah kerana tidak dapat meng'upload' gambar banyak2 sebab kebetulan aku terrrrrrrlupa nak bawak Sony DSLR punye charger...so bateri kene jimat2 penggunaannya...hehehe....apa pun, ini hanyalah sekadar luahan kekaguman yg aku rasai sepanjang trip ini....aku pulang ke Miri dengan rasa kekaguman yg tak pernah padam...sempat meluah isi hati kepada sepupuku, Salwa...pulang semula ke Miri dengan perasaan berbunga-bunga....berada di Miri semula bererti percutian sudah hampir ke hujungnya....selepas satu malam di Miri, esoknya kami berangkat ke a/port Miri untuk meneruskan perjalanan ke Kuala Lumpur kerana kami masih perlu transit di Shah Alam....
 
Rindukan Salwa & Anas 

Penerbangan pulang Miri-KL
 
 
Itulah coretan khusus untuk penutup tirai 2011....insyaAllah lembaran 2012 akan dipenuhi dengan warna-warni transformasi hidup....bercakap itu mudah, namun hakikat pelaksanannya memerlukan kecekalan hati dan kekuatan semangat untuk istiqomah dlm arus perubahan yg diingini....semoga pengalaman di Miri dan juga Brunei mampu mentarbiyyahkan jiwaku untuk terus tunduk kpd-Nya....sekarang ini sedang berjinak-jinak dengan buku-buku keluaran Langit Ilahi, karya Hilal Asyraf.....moga minda dan  juga hatiku mampu dibuka seluas-luasnya bagi menerima apa yang haq dan menolak yang bathil....Selamat Tahun baru 2012...
 
 
 

          NO TITLE...   


Rasanya dah lama tak menjengah ke blog ni...rindu nak berceloteh...tapi kesibukan dgn aktiviti dan pelaporan tahunan membantutkan usaha utk blogging....tambahan, minggu depan ada final exam utk paper statistic..cukup memeningkan kepala....urusan passport mak dan abah pun blm setel lagi...passport?? hehehe nak ke mana agaknya ek? biarlah saya untaikan senarai aktiviti utk sepanjang bln 11 dan 12 ni....
  1. 13-15/11/2011 : Kem Jati Diri f4
  2. 16-17/11/2011 : Laporan perkhidmatan UBK dan program
  3. 18-20/11/2011 : Siapkan tugasan Statistik+Study
  4. 20-22/11/2011 : UTP Online/pengesahan dokumen 3 pemohon/sedia hand-out utk upu dan mock interview; taip setiap no.unik id pelajar ke ms word (136 org)
  5. 23/11/2011 : Taip laporan tahunan; urusan passport mak dan abah; pos dokumen pemohon utp
  6. 24/11/2011 : Taip laporan tahunan dan laporan perkhidmatan UBK; Taklimat khas mock interview dan UPU
  7. 25-26/11/2011 : Taip laporan tahunan Perkhidmatan UBK dan Program sepanjang tahun
  8. 27/11/2011 : Group discussion utk tugasan Human Motivation
  9. 28-30/11/2011 : Siapkan laporan untuk hantar ke SBP; siapkan tugasan statistik dan revision utk final exam
  10. 1/12/2011 : Kelas statistik
  11. 2/12/2011 : Final exam; Petang bertolak ke KL
  12. 3/12/2011 : Bermalam di KL
  13. 4/12/2011 : Ke LCCT, jemput kwn & family; bermalam di KL
  14. 5/12/2011 : Ronda2 KL; petang bertolak balik ke Trg
  15. 6-9/12/2011 : Bawa kwn & family ronda2 trg
  16. 10/12/2011 : Penerbangan KT-KL-Miri bersama2 mak, abah, irfan dan sorang anak sedara-bmalam di rmh cousin di Miri
  17. 11-14/12/2011 : Ronda2 Miri dan Brunei (mungkin bermalam di Brunei-rmh cousin)
  18. 15/12/2011 : Flight Miri-KL --->Transit di rmh sepupu di Shah Alam
  19. 15-17/12/2011 : Bermalam di Shah Alam dan ronda2
  20. 18/12/2011 : Flight balik KL-TRG
  21. 19/12/2011 : Rehat2 dan sedia utk mesyuarat pengurusan, HEM, Akademik dan KOKO bagi tahun 2012.

Nah, lihatlah jadual di atas....semoga Allah permudahkan apa yg telah dirancang...sesungguhnya kita hanya mampu merancang tapi Allah yg menentukan segalanya.....harap2 flight tak delay...kl delay dr TRG nak ke KL, hope tak jejas penerbangan ke Miri....sebab 10/12 tu 2 flight sehari...8.20am-9.00am KT-KL dan 4.20pm-6.40pm KL-Miri...kali ni trip yg paling panjang dan lama sebab aku bawak mak dan abah skali....kl aku ngan irfan je, rsnya tak lama camni kot....pape pun, semoga ujian tahun ni mbawa berita gembira utk tahun 2012...especially kep peperiksaan utk sem 4 dan juga beban tugas 2012...sebabnya UBK dh dapat kaunselor ke3...i/Allah beban tugas tu akan terbahagi secara adil dan saksama...takde laaa sume bidang aku tibai...hehehehe...

Nice review utk aktiviti hjg tahun....walau perit walau padat jadual kerja n masa peribadi, aku tetap bersyukur kerana pastinya Allah menjanjikan suatu ganjaran yg manis utk masa depan...remember dat life is about learning and learning process will never stop.....
     

          SAS, T94   

7,95€

Roman (poche). Paru en 06/2017

SAS, T94


Gérard de Villiers

Malko courut jusqu'à la Toyota. Au moment où il ouvrait la portière, il sentit un choc léger à côté de sa main. Il baissa les yeux et vit une traînée gluante sur la glace. Une autre fléchette empoisonnée gisait à ses pieds. L'assassin de la Singapourienne tentait de le tuer lui aussi.

Gérard de Villiers est l'écrivain français le plus populaire en France et dans le monde. Il est le père de la série SAS dont le héros est autrichien, Son Altesse Sérénissime, alias SAS, alias Malko Linge, aristocrate désargenté, agent sur tous les fronts et voyage en mission pour la C.I.A. Gérard de Villiers est connu pour écrire des romans en phase avec l'actualité (conflits ou menaces terroristes du moment) et se déplace sur les théâtres d'opération.



              
"They Recognize the True Value of MRS}Master-AOT Can Generate Solid Long Term Profits" 💱All Post is proven track records from MRS}Master-AOT Traders REAL Account💱 #forextrader #forexeducation #forextrading #fxtrader #daytrading #forexprofits #millionairemindset #technicalanalysis #swingtrader #motivation #fxsignal #successful #bruneiforex #thailandforex #singaporeforex #indonesiaforex #malaysiafx #philippineforex #vietnamforex #londonforex #BruneiFx #silver #commodity #forex #pips #freedom #MRS #MasterAOT #proven #gold
              
"They Recognize the True Value of MRS}Master-AOT Can Generate Solid Long Term Profits" 💱All Post is proven track records from MRS}Master-AOT Traders REAL Account💱 #forextrader #forexeducation #forextrading #fxtrader #daytrading #forexprofits #millionairemindset #technicalanalysis #swingtrader #motivation #fxsignal #successful #bruneiforex #thailandforex #singaporeforex #indonesiaforex #malaysiafx #philippineforex #vietnamforex #londonforex #BruneiFx #silver #commodity #forex #pips #freedom #MRS #MasterAOT #proven #gold
              
"They Recognize the True Value of MRS}Master-AOT Can Generate Solid Long Term Profits" 💱All Post is proven track records from MRS}Master-AOT Traders REAL Account💱 #forextrader #forexeducation #forextrading #fxtrader #daytrading #forexprofits #millionairemindset #technicalanalysis #swingtrader #motivation #fxsignal #successful #bruneiforex #thailandforex #singaporeforex #indonesiaforex #malaysiafx #philippineforex #vietnamforex #londonforex #BruneiFx #silver #commodity #forex #pips #freedom #MRS #MasterAOT #proven #gold
          2015 champions Brunei DPMM will look to begin the second half of the S.League season in ruthless fashion when they travel to Choa Chu Kang Stadium on Sunday night to take on Warriors FC. Head coach Steve Kean, the former Blackburn Rovers' boss, has s   
2015 champions Brunei DPMM will look to begin the second half of the S.League season in ruthless fashion when they travel to Choa Chu Kang Stadium on Sunday night to take on Warriors FC. Head coach Steve Kean, the former Blackburn Rovers' boss, has s
              
Batiktulisliempingwie#Indonesianbatik#batikklasik#batikhokokai#liempingwie#hokokai#Batikkontemporer#kainbatik#InstaBatik#BatikKuno#Batikjogja#Batikyogyakarta#Batiksemarang#batikpekalongan#DPR#POLRI#singapore#singapura#malaysia#BruneiDarusalam#bandarsribegawan#Kualalumpur#DeenHaag#Holland#London#England#USA#NewYork#Tokyo#japanese#chinese
              
Batiktulisliempingwie#Indonesianbatik#batikklasik#batikhokokai#liempingwie#hokokai#Batikkontemporer#kainbatik#InstaBatik#BatikKuno#Batikjogja#Batikyogyakarta#Batiksemarang#batikpekalongan#DPR#POLRI#singapore#singapura#malaysia#BruneiDarusalam#bandarsribegawan#Kualalumpur#DeenHaag#Holland#London#England#USA#NewYork#Tokyo#japanese#chinese
          Sudah2lah nipu Tok Wali cucu LGBT, Sedarlah diri DAPee   



Tengku Sharifuddin, Pengarah Komunikasi PMO mengeluarkan dua kenyataan untuk ingatkan DAP usah berpura-pura.

http://snapshot2016.blogspot.my/2017/07/dato-tengku-balun-dap-dua-kali-boboi.html

Sementara itu, cukup-cukuplah pengikut Tok Wali berbohong:


JAWAPAN RINGKAS LOKMAN ADAM KEPADA PAKAR EKONOMI MEE SEGERA BUNGA RAYA

Fitnah :

1. Siapa yang songlap duit rakyat dalam kes 1MDB.
Jawapan : Firma Audit Bebas terkemuka dunia Deloitte, PAC, Ketua Audit Negara semua dah siasat dan Audit akaun 1MDB, takde sorangpun kata duit 1MDB hilang. Yang hilang duit IPIC, yg seleweng pengurusan lama Aabar sendiri. Duit rakyat mana yang kena songlap?

2. Siapa yang kurangkan bajet pendidikan.
Jawapan : Bila Amerika menghasilkan Shale Oil, pengeluaran minyak mereka meningkat 2.5 kali ganda mengakibatkan harga minyak jatuh teruk. Hasil minyak Malaysia hilang 35.9b tahun 2016 berbanding hasil 2014.  Semua bajet kena potong semasa pendapatan merosot.  Dalam kehidupan berkeluargapun kadang-kadang kena potong bajet bila hilang pendapatan. Bila pendapatan pulih semula, apa yang dipotong nescaya akan dikembalikan In Sya Allah.

3. Siapa yang menyebabkan ekonomi Malaysia merudum.

Jawapan : Kali terakhir Malaysia berhadapan kegawatan ekonomi ialah pada tahun 1997-1998. Masa Pengerusi PPBM jadi PM dan Ketua Umum PKR jadi Timbalan PM.  Ekonomi Malaysia merudum ni definisi siapa? Mahathir ke? Zaman dia kita berhutang hingga lebih 100% berbanding KDNK pun kita tak bankrap. Apatah lagi zaman Najib yang ada disiplin ekonomi yang kuat. Kita letak syiling nak berhutang tak boleh lebih daripada 55% berbanding KDNK. Setidak-tidaknya Najib berjaya menurunkan kadar hutang kita dari 54.5% tahun 2015 kepada 52.7% tahun lepas. Takkan ekonomi merudum tahun lepas pertumbuhan ekonomi masih 4.2%. Suku terakhir naik 4.5% dan suku pertama tahun ni naik 5.6%, iaitu tertinggi dalam tempoh 2 tahun. Yang cakap ekonomi Malaysia merudum ni Prof ekonomi dari kilang Ketum ke?


4. Siapa dalang di sebalik hilangnya duit tabung haji, tabung angkatan tentera, tabung pesara, duit KWSP dan lain2.
Jawapan :  bila masa pulak duit tabung Haji,  tabung angkatan tentera, tabung pesara dan duit KWSP hilang? Cuba bawa keluar report polisnya kalau ada.  Tak habis-habis tabur fitnah, tak baca surat khabar ke? Walau teruk macamana kedudukan ekonomi global, agensi-agensi tersebut tidak pernah gagal memberi dividen dan bonus yang memuaskan untuk pencarum dan pemegang saham mereka.

5. Siapa yang hapuskan subsidi.
Jawapan : Ya Kerajaan BN yang hapus. Tapi subsidi yang macamana kita hapuskan? Kita hapus subsidi pukal yang menguntungkan golongan berada.  Contohnya subsidi gula, rakyat biasa dulu dapat subsidi 34 sen je sekilo, paling kuat satu keluarga pakai 2-4 kg sebulan. Tapi yang guna beribu kilogram gula setiap hari ialah kilang-kilang termasuklah kilang arak yang menggunakan banyak gula.  Sama juga dengan subsidi petrol, kajian Kementerian Kewangan mendapati 70% subsidi bahan bakar petrol dan diesel dinikmati oleh mereka yang berada.  Sebab lagi besar kereta mereka, lagi kuat makan minyak, lagi banyaklah subsidi yang mereka dapat dari kerajaan.  Adil ke macam tu? Itu sebabnya kerajaan tarik subsidi pukal seperti ini dan pulangkan ianya kembali kepada mereka yang betul-betul memerlukan melalui subsidi yang lebih mensasar seperti BR1M, Bantuan Persekolahan 1 Malaysia, Kad Siswa 1Malaysia, Subsidi Mendaratkan Ikan Kepada Nelayan, Subsidi Musim Tengkujuh kepada Penoreh yang tidak dapat keluar menoreh sekitar bulan November, Disember dan Januari dan pelbagai subsidi lain.

6. Siapa yang jual hak milik kekal di forest city.
Jawapan : Rata-rata orang Johor tahu bahawa tanah Johor banyak tergadai kepada rakyat asing masa Presiden PPBM menjadi MB Johor.  Daripada terus membiarkan tanah-tanah di Johor jatuh ketangan asing, strategi Kerajaan Johor mewujudkan pulau buatan manusia ditengah laut untuk dibina Forest City merupakan pendekatan diluar kotak. Rumah yang dijual berbentuk kondo mewah yang hanya memiliki status hak milik strata dan harganya sangat mahal. Setiap rumah yang dijual sebahagian besar menjadi hasil kerajaan negeri. Dana ini kemudiannya disalurkan untuk membeli tanah dan membina rumah mampu milik untuk rakyat Johor.  Saya sebagai anak Johor berbangga kerana dibawah pemerintahan MB sekarang, tanah Rezab Melayu di Johor semakin bertambah saban tahun dan bukan merosot macam masa boyfriend Nika Gee berkuasa.

7. Siapa yang robohkan dan jual tanah kem tentera Sungai Besi dan beberapa kem tentera yang lain.
Jawapan : Pengkalan Tentera Sungai Besi dah lama sudah tidak strategik sebagai pengkalan tentera. Mungkin mamat yang pertikai penjualan Kem Sg Besi ni bengang kerana syarikat kroni Tun Mahathir, YTL tidak memenangi bidaan tanah yang dikenali sebagai Bandar Malaysia itu.  Kalau YTL yang dapat, tentu depa senyap. Untuk makluman kamu, sejak zaman komunis lagi pesawat kita di pengkalan udara Sg Besi tu pernah di bom guna pelancar roket dari tepi jalan Sg Besi. Strategik apa namanya kalau pengkalan tentera kita terdedah dengan serangan musuh semudah itu? Keduanya, sedarkah kamu bahawa pesawat tentera udara ni makin lama makin besar dan makin canggih.  Maka sudah semestinya ianya memerlukan landasan yang lebih panjang dan lebar.  Mungkin pemfitnah ni tak sedar bahawa Pengkalan Udara Sg Besi ni hanya diguna oleh pesawat chesna dan peminat glider sahaja, pesawat buruk macam Charlie pun tak guna Pengkalan ini. Macam mana kita nak gunakan untuk mendaratkan pesawat baru yang jauh lebih besar? Ini belum cerita masalah lain termasuk menara kawalan dan risiko kemalangan bila pesawat membatalkan penerbang dihujung landasan.

Perlu difahami bahawa 1MDB memenangi bidaan untuk membeli tanah ini dari Kerajaan kerana 1MDB setuju dengan pelbagai syarat ketat yang diletak oleh kerajaan.  Antaranya, 1MDB perlu membina 6 kem tentera baru dan 2 kem polis baru sebelum mula membangunkan Bandar Malaysia.  Keduanya, kesemua kos pemindahan ke kem baru akan ditanggung oleh 1MDB.  Ketiga, di Bandar Malaysia ini juga akan dibina 5000 unit rumah mampu milik. YTL sanggup ke?


8. Siapa  yang jual aset strategik tenaga seperti TNB dan sebagainya.
Jawapan :  Inilah masalahnya bila Prof Kangkung bersuara.  Bila pulak kita jual TNB.  Kalau tak faham tu bukankah lebih baik berdiam diri dari mendedahkan ketidakcerdikkan kita.  Yang 1MDB jual ialah aset penjana tenaganya, iaitu Edra Energy, bukan TNB brother.  Edra cuma bekal tenaga kepada TNB.  Edra hanya menjana 14% daripada keperluan tenaga negara.  Namun, disebabkan Edra membekalkan tenaga 1 sen lebih murah dari TNB dan 9 sen lebih murah dari 4 kroni Mahathir dulu, merasa juga kita menikmati penurunan tarif masa awal 2015.  Edra menjana pulangan 5 billion setahun tau, malangnya bila mereka hendak qsenaraikan Edra di BSKL, puak-puak kalian juga yang sabotaj.  Serang 1MDB bertubi-tubi sehingga Edra tidak dapat disenaraikan.  Maka melepaslah peluang untuk Edra meraih dana yang sepatutnya membolehkan Edra mempunyai modal pusingan yang kukuh.  Kalau kalian tidak sebotaj, tak perlulah 1MDB jual Edra. 1MDB berhutang kerana beli aset, maka untuk mengurangkan hutangnya, mereka juallah aset yang menyebabkan mereka berhutang.  Berhutang salah, jual aset untuk hapuskan hutangpun salah.  Tak salah kalau kroni Mahathir dapat manafaat hasil jualan tu agaknya.

9. Siapa yang jual proton dan lotus pada China.
Jawapan : Yang mula-mula jemput Geely untuk jadi rakan Strategik Proton dan Lotus tu siapa ya? Bukan ke Mahathir dan Syed Mokhtar yang telah mengundang? Sekarang nak pertikaikan pulak? Kalau ada benda betul yang Mahathir buat, bagi saya menjual 49.9% saham proton kepada Geely adalah satu darinya.  Apa guna kalau Proton 100% milik negara tapi pasaran negara Asean pun kita tak boleh tembus semua? Asyik nak mintak suntikan modal dari Kerajaan sahaja walaupun dah berbelas billion diberikan. Sedarkah kalian, penghujung tahun lalu jualan kereta semuanya naik mendadak, tapi jualan proton merosot.  Bukankah lebih baik memiliki hanya 50.1% yang nilainya berkali ganda lebih besar daripada 100% saham proton sekarang? Lihat sahaja apa yang telah berjaya Geely lakukan bila mereka mengambil-alih Volvo.  Dari sebuah syarikat yang bermasalah, kini Volvo mampu menjual 420,000 buah kenderaan sekarang dan menjelang 2020 mereka mensasarkan untuk menjual lebih 800,000 buah kenderaan setahun.

Dengan "networking" yang Geely ada dan pasaran hampir 1.4 billion penduduk China sekarang, sudah pasti jualan proton juga akan meningkat dengan mendadak.  Bila jualan meningkat, alat ganti juga akan dibuat dengan skala yang lebih besar.  Alat ganti akan menjadi murah dan kualiti proton juga sudah pasti akan lebih baik selepas mendapat rakan strategik yang juga merupakan pemilik kereta paling selamat didunia, Volvo.  Takdelah lagi orang gelar Proton sebagai kereta yang ada masalah "power window" dan "gear box" kena tukar dua kali setahun.

10. Siapa yang kutip GST dan guna untuk bayar hutang 1MDB.

Jawapan : Ini satu lagi fitnah yang tidak berasas.  Sehingga kini, modal yang kerajaan bagi untuk 1MDB untuk memulakan perniagaan hanyalah RM1 juta dan "standby credit" sebanyak RM 950 juta yang sudahpun 1MDB bayar balik selepas kejayaan proses Rasionalisasi 1MDB.  Bila pulak duit GST digunakan untuk bayar hutang 1MDB?  Apa yang pasti, nasib baik kita ada Perdana Menteri yang sanggup ambil keputusan tidak popular dengan meneruskan perlaksanaan GST.  Kalau dia takut dimaki, dihina dan takut hilang kuasa bila rakyat marah apabila GST dilaksanakan, cuba bayangkan apa akan jadi kepada negara bila kita hilang 35.9 billion hasil minyak 2016 berbanding 2014.  GST lah yang telah menyelamatkan kita ketika itu.  Pendapatan SST tahun 2014 cuma RM14 billion lebih. Tapi selepas laksana GST, kita berjaya kutip RM 42 billion 2016.

Nasib baik Najib berfikiran jauh. Masa beliau ambil alih jawatan Perdana Menteri 2009, kita bergantung 42% hasil negara melalui hasil petroleum.  Setelah perlaksanaan rasionalisasi subsidi dan usaha mempelbagai pendapatan negara termasuk perlaksanaan GST, kadar kebergantungan kita terhadap hasil petroleum cuma tinggal 14% sahaja tahun lepas.  Kalau otak Najib ni lembap macam Mahathir, bila harga minyak jatuh 2014, sudah pasti tahun 2015 lagi gaji kakitangan awam sudah dipotong 20% sepertimana berlaku di Brunei. Sudah pasti harga minyak dinaikkan sepertimana berlaku di Mesir, Jordan, Tunisia dan sehingga 40% di Saudi Arabia 2015. Namun, disebabkan kebijaksanaan Najib lah harga minyak di Malaysia mula diapungkan sejak 1 Disember 2014 yang mengakibatkan rakyat merasai penurunan harga minyak secara konsisten selama 2 tahun dari RM2.30 sen hingga Rm1.60 sen untuk seliter Ron95.   Kerana negara ini ditangan orang yang tahu menjaga ekonomi lah kita tidak perlu memotong gaji kakitangan awam tetapi sebaliknya menaikkan gaji kakitangan awam sebanyak 2 mata anaktangga pada tahun 2016.



          Tree Diversity and Community Composition of the Tutong White Sands, Brunei Darussalam: A Rare Tropical Heath Forest Ecosystem   
Bornean heath (Kerangas) forests are a unique and increasingly rare tropical forest ecosystem that remains little studied. We quantified tree floristic diversity in Kerangas forests in the Tutong White Sands, Brunei Darussalam, and investigated the influence of soil and environmental variables on community composition. Six 20 m × 20 m plots were established, where all trees of ≥5 cm diameter at breast height (DBH) were identified and measured to determine stem diameter and basal area. We determined pH, gravimetric water content, and concentrations of total nitrogen (N) and phosphorus (P) in topsoil, as well as litter depth and percentage canopy openness. A total of 296 trees were recorded, representing 78 species in 59 genera and 38 families. Stem diameter, basal area, species richness, and species diversity differed significantly among the six plots. The NMDS ordination revealed that differences in tree community compositions were significantly associated with total N concentrations and percentage canopy openness. Despite the small sampling area, we recorded several Bornean endemic tree species (16/78 tree species; 20.5%), including several IUCN Red List endangered and vulnerable species. Our results illustrate the potentially high conservation value of the Kerangas forests in the Tutong White Sands and highlight the urgent need to protect and conserve this area.
          Warriors v Brunei DPMM   
Fixture
          Warriors FC - Brunei DPMM   
Warriors (6-3-3 record) are hosting Brunei (1-1-8 record) in this match of S-League in Singapore. Looking at the odds, Warriors are considered the favorite with odds around 1,57. Under similar conditions oddswise through the past five seasons in this...
          Warriors FC - Brunei DPMM   
Warriors go head to head with Brunei DPMM in the Singapore S league. This is the 13th round match for Warriors and the 11th for Brunei DPMM this season. There is a conviction that the 1st half of this match will end goalless. Both clubs have played 5...
          Warriors FC - Brunei DPMM   
Warriors will welcome Brunei DPMM to the Choa Chu Kang Stadium for a game in the S League. The hosts are currently in 4th place with 21 points from a possible 36, while the visitors are 2nd from bottom with only 4 points, albeit having played 2 games...
          Warriors v Brunei DPMM   
Fixture
          Nora Teruja Beraya Bersama Suami   
Sama seperti pasangan baru berkahwin lain, kegembiraan untuk menyambut kedatangan 1 Syawal bersama itu berbeza berbanding hari-hari lain.

Masakan tidak, pada waktu inilah pasangan baru berkahwin itu akan saling memaafkan selain bersama-sama mengunjungi rumah sanak saudara.

Itulah situasi yang dialami selebriti, Nora Danish bersama suami, Nedim Nazri yang telah melangsungkan majlis perkahwinan mereka pada 30 Mac lalu.

Mengakui raya tahun ini lebih bermakna kerana menyambut lebaran bersama insan berstatus suami di sisi, Nora nyata tidak dapat menyembunyikan perasaan terujanya.

“Meski sebelum ini saya pernah mendirikan rumah tangga, namun raya tahun ini lebih excited berbanding sebelumnya. “Kalau bercerita mengenai persiapan pula, kami sekeluarga tidaklah terlalu beria-ia kerana lebih suka sederhana saja. Tapi rasa teruja tetaplah ada.

“Memandangkan saya mempunyai jenama pakaian sendiri, jadi ia membuatkan persiapan baju raya itu jadi lebih mudah,” katanya yang sambut raya di Kuala Lumpur tahun ini.

Nora ditemui di majlis Pelancaran Filem Alih Bahasa, The Secret Life of Pets di St.Regis, Bangsar baru-baru ini. Sambil berkongsi mengenai persiapan rayanya, bintang filem Bencinta dan Polis Evo itu juga sempat merakamkan rasa syukur kerana sepanjang Ramadan lalu, dia turut diberi kesempatan berniaga selain dapat bertemu mengisi masa bersama peminat.

“Alhamdulillah, kata orang bila berniaga pakaian ni, bulan puasa itulah yang paling meriah. Jadi kami para selebriti yang berniaga ini sokong di antara satu sama lain. Pada masa sama, saya juga ada berkesempatan untuk turun padang, misalnya di Brunei,” terang Nora yang turut memberi bayangan bahawa dia dan suami akan melakukan rumah terbuka bersempena Aidilfitri.

“Perancangan itu ada, tapi belum ditetapkan lagi bila. Cumanya saya bertuah kerana suami memang handal memasak dan ketikanya dia cuba masak menu baru yang dipelajari menerusi Google dan Youtube. Kawan-kawan pun ada yang minta untuk kami masak macam-macam jika kami lakukan rumah terbuka.

“Cuma kalau dia suka memasak, saya pula lebih gemar untuk melakukan kerja rumah. Bila kemas rumah ni, ia semacam satu terapi untuk diri,” terang Nora yang bakal muncul menerusi dua buah filem tahun ini. Dua filem berkenaan ialah Makrifat Cinta dan sebuah filem usaha sama Indonesia berjudul Bukan Cinta Malaikat. “Cuma itulah, bila tengok kawan-kawan berlakon drama, rindu nak berlakon drama tu muncul balik. Bukan tidak mahu berlakon drama, tapi sekarang ia tersekat atas faktor masa dan komitmen.

“Namun andai ia kena dengan timing dan naskhahnya bagus, sudah tentu saya tidak teragak-agak untuk terima,” akui Nora yang kali terakhir beraksi di dalam drama berepisod, Ariana Mikhail lebih enam tahun lalu.
             
Pesawat AirAsia tergelincir dari landasan di Brunei

KUALA LUMPUR, ISNIN 07 Julai, 2014: Pesawat AirAsia AK278 tergelincir dari landasan selepas mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Bandar Seri Begawan di sini, petang ini.

Menurut AirAsia, semua 102 penumpang dan tujuh krew yang menaiki pesawat dari Kuala Lumpur ke Brunei itu dilaporkan selamat.

"Kesemua penumpang dan krew selamat mendarat, tiada kecederaan dilaporkan dalam kejadian ini," kata syarikat itu dalam satu kenyataan. - UTUSAN ONLINE
             
Serangan seksual: Diplomat dihantar ke New Zealand dalam masa terdekat

Oleh KHAIRULANUAR YAHAYA

KUALA LUMPUR, ISNIN 07 Julai, 2014: Diplomat Malaysia yang didakwa melakukan pecah rumah dan serangan seksual ke atas seorang wanita sewaktu bertugas di pejabat Suruhanjaya Tinggi Malaysia di New Zealand akan dihantar semula ke negara tersebut dalam masa terdekat.

Timbalan Menteri Pertahanan, Datuk Abdul Rahim Bakri berkata, buat masa ini pejabat Peguam Negara Malaysia dan New Zealand masih lagi dalam peringkat perbincangan mengenai penghantaran diplomat berkenaan.

"Diplomat ini masih lagi memegang jawatan beliau. Dia tidak bersalah sehinggalah dibuktikan sebaliknya dan biarlah mahkamah yang menentukan. Tarikh bila beliau akan dihantar masih belum ditentukan lagi tetapi ia akan dilakukan dalam masa terdekat," katanya.

Beliau memberitahu demikian kepada pemberita selepas majlis penyerahan sumbangan bungkusan Hari Raya kepada kontinjen Malbatt 850-1 ke Lebanon di sini hari ini. Yang turut hadir, Panglima Angkatan Tentera (PAT), Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd. Zain.

Pasukan Malbatt mengandungi 850 anggota dan turut disertai oleh Anggota Bersenjata Brunei Darussalam (ABBD) seramai 26 orang.

Abdul Rahim berkata, diplomat berkenaan masih lagi berada di hospital untuk pemeriksaan lanjut. - UTUSAN ONLINE
          Comment on ☯ ISSTH – An Afterword ☯ by prf brunei   
Thank you Deathblade for translating and Er Gen for the novel. Have been reading and supporting(donated 2x) since you started with ISSTH. It is an impressive feat to do 14 chapters a week for a long duration. Really I do appreciate it. Everyday I got to read a new chapter, then 2 chapters a day. With my timezone, it was usually before work and after work. HAHA The sound tracks and live talks and effort you have placed into the novel shows that you are the truest and mightiest fan of ISSTH and have allowed all of us to be a part of ISSTH. ISSTH is similar to other wuxia novels yet different. I will definitely buy a book (hardcopy) when it is published in english.
          For sale - Michael Kors Brown Saffiano Jet Set Travel Medium... - Auction   

Beverly Hills 2209, Australia
Posting to: Worldwide Excludes: Africa, Albania, Belarus, Bulgaria, Macedonia, Romania, Brunei Darussalam, Vietnam, Ecuador, Turkey, Armenia, Bangladesh, China, India
ebay.com.au

          For sale - Michael Kors Luggage Brown Saffiano Jet Set Travel... - Auction   
Beverly Hills 2209, Australia
Posting to: Worldwide Excludes: Africa, Armenia, Bangladesh, China, India, Albania, Belarus, Bulgaria, Macedonia, Romania, Brunei Darussalam, Vietnam, Ecuador, Turkey
ebay.com.au

          Steve Kean urges Brunei DPMM to be clinical vs. Warriors FC   
Jason Dasey speaks with Warriors FC's Jordan Webb about his current form and ambitions to play for Singapore. Jason Dasey chats with newly appointed Global FC coach Akbar Nawas, and what he plans to bring to the Philippines side. Steve Kean has overseen only one Brunei PDMM victory in 10 S.League matches this season. 2015 champions Brunei DPMM will look to begin the second half of the S.League season in ruthless fashion when they travel to Choa Chu Kang Stadium on Sunday night to take on Warriors FC. Head coach Steve Kean, the former Blackburn Rovers' boss, has seen his side record only one victory in their last 10 games to sit second from bottom. Warriors Brunei DPMM 11:30 AM UTC Game Details Live football odds with bet365. Bet Now » GameCast Lineups and Stats However, the 49-year-old Scot believes that once DPMM convert their scoring opportunities better, they will turn around a bleak season. Their last match saw them...
          Amec Foster Wheeler: Shutdown Coordinator   
Competitive: Amec Foster Wheeler: Amec Foster Wheeler is recruiting for a Shutdown Coordinator to join our team in Brunei. Demonstrate effective and efficient management of processes and personnel; high level understanding of HSE safe working practices / procedures and their impleme Brunei Daarussalam
          Warriors v Brunei DPMM   
Warriors: 1 - Brunei DPMM: 0 FT
          The evolution of Duterte’s First Lady: Honeylet Avanceña   

MANILA, Philippines – A radiant Honeylet Avanceña looks over the emerald butterfly sleeves of her terno to flash a hundred-watt smile captured by cameras.

Beside her is Brunei Sultan Hassanal Bolkiah, the second head of state for whom her partner, President Rodrigo Duterte, is hosting a state ...

           Điều 88 BLHS của Việt Nam “vô địch” Đông Nam Á về án tù   
TRẦN LONG VI

Ảnh: CHANGE.

Hôm qua, blogger Mẹ Nấm (Nguyễn Ngọc Như Quỳnh) bị tuyên phạt 10 năm tù theo Điều 88 Bộ luật Hình sự, một điều luật “vô địch” ở Đông Nam Á về mức hình phạt dành cho tội phỉ báng.

Điều 88 phạt tù tối đa lên đến 20 năm đối với những ai “tuyên truyền chống nhà nước”, bao gồm các hành vi phỉ báng chính quyền, phao tin bịa đặt gây hoang mang trong nhân dân, lưu giữ và lan truyền các tài liệu chống nhà nước.

Với hình phạt 20 năm tù giam, Điều 88 đang là điều luật phạt tội phỉ báng nặng nhất Đông Nam Á. BLHS sửa đổi năm 2015 không thay đổi mức hình phạt này.

Ở Đông Nam Á, chỉ có nhà nước Việt Nam và Lào buộc tội công dân phỉ báng chính quyền. Tuy nhiên, hình phạt cho tội phỉ báng chính quyền ở Lào thấp hơn Việt Nam bốn lần: tối đa 05 năm tù giam và phạt tiền.

Riêng Thái Lan phạt tù lên đến 15 năm đối những ai phỉ báng, nhục mạ, đe dọa đến vua, hoàng hậu, người thừa kế hay nhiếp chính vương, nhưng phải có người nộp đơn tố cáo.

Theo báo Công an Nhân dân, từ năm 2005 đến tháng 11/2015, cơ quan An ninh điều tra đã điều tra và khởi tố 155 bị can theo Điều 88 BLHS.

Theo thông tin từ báo chí, từ năm ngoái đến nay, cơ quan An Ninh điều tra đã bắt 05 người theo Điều 88 BLHS, blogger Mẹ Nấm là người bị xét xử đầu tiên.

Ba nước phạt tội phỉ báng nhẹ nhất

Cambodia là nước duy nhất không hình sự hóa tội phỉ báng ở Đông Nam Á.

Hiện nay, tội phỉ báng ở Cambodia chỉ bị phạt tiền từ 25 đô la đến 2.500 đô la và bồi thường thiệt hại. Tuy nhiên, hành vi phỉ báng lại được mở rộng ra, khiến ai cũng có thể bị kiện.

Điều luật trước đó quy định một hành vi được coi là phỉ báng phải “thực sự tổn hại” đến danh dự, nhân phẩm của cá nhân, trong khi điều luật mới chỉ cần “có khả năng” xảy ra thì đã bị coi là phỉ báng người khác.

Mặt khác, mức phạt tiền trên vượt quá khả năng chi trả của nhiều người, khi mức bình quân thu nhập đầu người ở Cambodia là 100 đô la mỗi tháng. Nếu không trả được tiền phạt, người phạm tội phải ngồi tù nhiều nhất là sáu tháng.

Đầu năm nay, lãnh đạo đảng đối lập Sam Rainsy bị Thủ tướng Hunsen kiện đòi bồi thườngmột triệu đô la vì cáo buộc ông Hunsen hối lộ để phá hoại các hoạt động của đảng đối lập. Đến nay, Sam Rainsy vẫn đang lưu vong ở nước ngoài.

Tội phỉ báng ở SingaporeMalaysia có cùng mức hình phạt tối đa là hai năm tù giam hoặc phạt tiền, hoặc cả hai. Ngoài ra, việc xuất bản các tin tức sai sự thật (false news) ở Maylaysia sẽ bị phạt tù không quá ba năm hoặc bị phạt tiền, hoặc cả hai.

Tội phỉ báng ở Myanmar và các nước khác

Một điều luật nổi tiếng ở Myanmar gần đây được sử dụng tùy tiện để bỏ tù các nhà báo là Điều 66 (d) Đạo luật Viễn thông (Telecommunication Law). Điều luật này phạt tù đến ba năm hoặc phạt tiền đối với những ai sử dụng mạng viễn thông để phỉ báng, gây phiền phức đến người khác.

Đa số người bị buộc tội là các nhà báo, nghệ sĩ, quan chức có những bài viết, tranh ảnh làm phật lòng giới quân sự. Giới truyền thông của Myanmar đang lo ngại vì các nhà báo bị bắt ngày càng nhiều, tự do ngôn luận đang bị bóp nghẹt dưới thời chính quyền của bà Ang San Suu Kyi.

Indonesia đang áp dụng sáu điều luật về tội phỉ báng cá nhân và tôn giáo, thường được các quan chức sử dụng để hạn chế tự do ngôn luận.

Theo Bộ luật Hình sự Indonesia, hình phạt nặng nhất cho tội vu khống là bốn năm tù giam; nhẹ nhất là một tháng-hai tuần tù giam khi phỉ báng bằng hình ảnh, chữ viết trong các cuộc biểu tình. Riêng hành vi sỉ nhục, phỉ báng trên Internet bị phạt tù không quá sáu năm hoặc phạt đến hơn 100.000 đô la, hoặc cả hai.

Năm 2009, một quan chức sở giáo dục đã kiện một nhóm sinh viên ra tòa sau khi nhóm này biểu tình lên án ông tham nhũng.

Tháng 5/2017, thị trưởng Jarkata, một người theo đạo Công giáo, ông Basuki Tjahaja Purnama, bị tuyên phạt hai năm tù vì tội báng bổ tôn giáo sau khi diễn đạt sai lệch kinh Koran.

Ở Philippines, tội phỉ báng bằng lời nói bị phạt tù tối đa là sáu tháng-một ngày; tội phỉ báng bằng hình thức khác như viết, vẽ, phát thanh, sử dụng Internet bị phạt tối đa không quá bốn năm-hai tháng tù giam.

Vương quốc Brunei phạt tội phỉ báng không quá 05 năm tù giam và phạt tiền.

Tài liệu tham khảo:
The real price of Cambodia’s defamation charges (The Diplomat)
Thailand’s lese-majeste laws explained (BBC)
Các Bộ luật Hình sự của các nước đã đính kém trong bài viết.

Luật khoa tạp chí

          Interview Series Syaza Morni From Brunei   

I found Syaza s name listed as a writer in and emailed her asking whether she is willing to review my books on her blog I received prompt reply she is really nice and helpful and agreed to review both of my books In fact she had written qui...
          Prestasi pelancongan mantap   
BANDAR SERI BEGAWAN, 2 Julai – Negara Brunei Darussalam, dalam usaha untuk mempelbagaikan ekonomi negara, meletakkan peranan yang penting kepada sektor pelancongan sebagai salah satu sektor ekonomi yang boleh menyumbang
          Dato Paduka Awang Eddie kini Pengarah Urusan Yayasan   
  BANDAR SERI BEGAWAN, 2 Julai- Pada menjunjung titah perkenan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam, Dato Paduka Awang Eddie bin
              
: What is done in love is done well. - Vincent Van Gogh 👑 #love #favourite #like4like #likeforlike #like4follow #l4l #fff #likeforfollow #instagram #instagood #instasquare #spam #spamforspam #spam4spam #spamforspamback #brunei #korea #thailand #malaysia #singapore #london #china #chinese #ulzzang #seoul #selfie
          The 2nd Coral Reef Management Symposium on Coral Triangle Areas   

The Coral Triangle Area, consisting of the waters of Indonesia, Malaysia, Philippines, Brunei, Papua New Guinea, Solomon Islands, Fiji, Vanuatu and Timor-Leste is recognized, not only as the center of world marine biodiversity, but also as the most important refuge for the world’s marine life. The region is home to more than 500 species of corals and 3,000 species of reef fishes. Most importantly, this area supports more than 200 million people.

Indonesia is located at the heart of the "The Coral Triangle" and has the largest coral reef area of any country in the world. Unfortunately, human activities have placed substantial pressures on these fragile ecosystems and have caused serious coral reef degradation, mostly through destructive fishing, overfishing, global warming, coral mining, pollution, sedimentation and nutrient depletion. As a result, only around 6 percent of the coral reefs in the country remain in very good condition.

The 2009 Manado Ocean Declaration and CTI Leaders Declaration on Coral Reefs, Fisheries and Food Security stressed the need for national strategies for sustainable management of coastal and marine ecosystems that deliver valuable goods and services and that have significant potential for addressing the adverse effects of climate change. The negotiations at Manado were contentious and focused on the environment and its relationship to national economies. The balancing of interests between economic development and natural conservation is very challenging; and requires the appropriate guidance of science, technology, and management.

The Ministry of Marine Affairs and Fisheries, through the Coral Reef Rehabilitation and Management Program Phase II (COREMAP II), in conjunction with "Sail Wakatobi-Belitung 2011", will conduct an international symposium to discuss the abovementioned challenges on 28-30 September 2011. The symposium will bring together policy makers, scientists, NGOs and the private sector to identify solutions for coral reef issues; and be in tangent with the theme "Coral Reefs: Global Threats and Opportunities".

Detail information on the event please go to the event website:

The 2nd Coral Reef Management Symposium on Coral Triangle Areas


          US warship sails close to S. China Sea island occupied by Beijing   
WASHINGTON: An American warship on Sunday sailed close to a disputed island in the South China Sea occupied by Beijing, a US official said, a provocative move that could further strain relations between the superpowers.

The USS Stethem destroyer passed less than 12 nautical miles (22km) from tiny Triton Island in the Paracel Islands archipelago, which is also claimed by Taiwan and Vietnam, the official told AFP.

The operation, meant to demonstrate freedom of navigation in disputed waters, came just hours before a previously scheduled phone call between President Donald Trump and his Chinese counterpart Xi Jinping.

China did not immediately issue a response.

It was the second operation of its kind carried out by the United States since Trump took office and comes days after his administration took a number of steps that seemed sure to strain US-Chinese relations.

Trump on Thursday authorised a US$1.3 billion arms sale to Taiwan, which China considers a rebel province. The same day, the US Treasury Department slapped sanctions on a Chinese bank accused of laundering North Korean cash.

Also Thursday, the State Department expressed concern about Beijing's respect for freedom in Hong Kong, on the 20th anniversary of Britain ceding the territory back to China.

And two days earlier, the State Department placed China on a list of the world's worst human trafficking offenders.

A sharp cooling

All those steps added up to a sharp reversal in tone from April, when Xi traveled to Trump's Mar-a-Lago resort in Florida for a first face-to-face meeting that Trump later said had helped build an "outstanding" relationship.

Further positive signs had followed, including an agreement in May on exporting US beef and natural gas to China.

Trump had praised China's efforts to bring pressure on North Korea over its nuclear and missile programs.

But when those efforts failed to produce results – Pyongyang conducted new missile tests in violation of UN Security Council resolutions – the American president made his frustration known.

Those efforts had "not worked out," Trump tweeted on June 20, adding, "At least I know China tried!"

Trump is scheduled to speak with Xi on Sunday at 8.45pm, 45 minutes after speaking with Japanese Prime Minister Shinzo Abe.

A growing Chinese presence

The latest US "freedom of navigation" exercise comes as Beijing continues muscular efforts to cement its claim to nearly all of the South China Sea, parts of which are also claimed by Taiwan and Southeast Asian nations including the Philippines, Brunei, Malaysia and Vietnam.

The United Nations says countries can establish the reach of their territorial waters up to a limit of 12 nautical miles.

China has rapidly built reefs in the area into artificial islands capable of hosting military planes.

Freedom of navigation operations are designed to challenge the sovereignty of countries with claims to disputed territory. Washington has challenged annexations of South China Sea islets while advocating for a diplomatic settlement.

On May 25, the USS Dewey guided-missile destroyer sailed less than 12 nautical miles from Mischief Reef – part of the disputed Spratly Islands in the South China Sea, south of the Paracel Islands.

China has recently built up its facilities on Triton Island, including a new helicopter landing site, according to the Asia Maritime Transparency Initiative (AMTI), part of the Center for Strategic and International Studies think tank.

A large Chinese flag is displayed on the island, visible from aerial and satellite photos.

Beijing's continuing construction in the area will allow Chinese planes to operate over nearly the entire South China Sea, according to the AMTI.

The United States in fiscal year 2016 conducted freedom of navigation operations "challenging excessive maritime claims of 22 different coastal states, including claims of allies and partners," the Pentagon said. — AFP
          S.League should follow Premier League regarding referees - Steve Kean   
Jason Dasey chats with newly appointed Global FC coach Akbar Nawas, and what he plans to bring to the Philippines side. Jason Dasey speaks with Warriors FC's Jordan Webb about his current form and ambitions to play for Singapore. Steve Kean believes Brunei DPMM were robbed of a late penalty away to Warriors FC on Sunday night. Brunei DPMM head coach Steve Kean suggested that the S.League follow the example of the Premier League by allowing club officials to speak to referees after games. The ex-Blackburn Rovers boss was furious that his side were denied an added-time penalty by referee Ahmad A'Qashah as they fell to a 1-0 defeat at Choa Chu Kang Stadium on Sunday night. Warriors Brunei DPMM 1 0 FT Game Details Live football odds with bet365. Bet Now » GameCast Lineups and Stats DPMM seemed certain to win a late spot kick after an apparent handball by Warriors centre-back Kento Fukuda, but Ahmad waved play on. After the final...
          Brunei DPMM head coach Steve Kean suggested that the S.League follow the example of the Premier League by allowing club officials to speak to referees after games. The ex-Blackburn Rovers boss was furious that his side were denied an added-time penal   
Brunei DPMM head coach Steve Kean suggested that the S.League follow the example of the Premier League by allowing club officials to speak to referees after games. The ex-Blackburn Rovers boss was furious that his side were denied an added-time penal
          Note to Singaporeans: Brunei currency still legal tender here   
TODAY, 3 July 2017, Note to Singaporeans: Brunei currency still legal tender here {Extract} Most ord
          Biển Đông căng thẳng: Tàu chiến Mỹ áp sát đảo tranh chấp ở Hoàng Sa khiêu khích TQ   
Một tàu chiến của Hoa Kỳ hôm Chủ Nhật đã áp sát hòn đảo có tranh chấp ở Biển Đông, nơi Trung Quốc đang tuyên bố chủ quyền. Trung Quốc gọi hành động của Hoa Kỳ là "sự khiêu khích chính trị và quân sự nghiêm trọng", và nói sẽ áp dụng "mọi biện pháp cần thiết để bảo vệ chủ quyền và an ninh quốc gia".

Hình minh họa
Tàu USS Stethem tiến vào khu vực thuộc phạm vi 12 hải l‎ý của đảo Tri Tôn thuộc Quần đảo Hoàng Sa.

Hòn đảo nhỏ bé này cũng là nơi Việt Nam và Đài Loan tuyên bố chủ quyền.

Trung Quốc gọi hành động của Hoa Kỳ là "sự khiêu khích chính trị và quân sự nghiêm trọng", và nói sẽ áp dụng "mọi biện pháp cần thiết để bảo vệ chủ quyền và an ninh quốc gia".

Hoạt động được gọi là "tự do đi lại" diễn ra chỉ vài giờ trước khi Tổng thống Hoa Kỳ Donald Trump theo kế hoạch sẽ có cuộc điện thoại đã được sắp xếp trước với Chủ tịch Trung Quốc Tập Cận Bình.

Vừa trước đó ít hôm, Hoa Kỳ xác nhận vẫn bán vũ khí trị giá 1,42 tỷ USD cho Đài Loan, đồng thời áp đặt lệnh trừng phạt lên một số công ty trong ngành vận tải và ngân hàng của Trung Quốc "vì có hoạt động chống lệnh cấm vận" nhằm vào Bắc Hàn.

Hồi 2015, BBC đã nhìn thấy một đường băng mới của Trung Quốc trên Đá Vành Khăn

Đây là lần thứ hai hoạt động "tự do đi lại" của hải quân Hoa Kỳ được thực hiện tại Biển Đông kể từ khi ông Trump lên làm tổng thống.

Hồi tháng Năm, tàu USS Dewey đi vào khu vực chưa tới 12 hải lý cách hòn đảo nhân tạo mà Trung Quốc bồi đắp trên Đá Vành Khăn (tên tiếng Anh là Mischief Reef) thuộc Quần đảo Trường Sa.

Trang tin USNI News thuộc Học viện Hải quân Hoa Kỳ nói rằng tàu Dewey khi đó đã đi vào phạm vi cách Đá Vành Khăn 6 hải lý mà không thông báo trước.

Bộ trưởng Quốc phòng Mỹ James Mattis sau đó ít hôm nói rằng Hoa Kỳ sẽ không chấp nhận việc Trung Quốc quân sự hóa các đảo nhân tạo trong khu vực.

Mời xem Video: Biển Đông cực kỳ căng thẳng: Đụng độ lớn với tàu Kiểm ngư Việt Nam gần khu vực giàn khoan HD 981



Một số nước đã có tranh chấp lãnh thổ với nhau trên Biển Đông từ hàng thế kỷ nay, nhưng căng thẳng đã liên tục dâng cao trong những năm gần đây.

Các hòn đảo và vùng nước ở Biển Đông hiện được Đài Loan, Trung Quốc, Việt Nam, Philippines, Malaysia và Brunei tuyên bố chủ quyền từng phần hoặc toàn bộ.

Bắc Kinh đã bồi đắp đảo nhân tạo trên các bãi đá và tiến hành tuần tra hải quân tại các vùng biển mà các nước khác cũng tuyên bố chủ quyền.

(BBC)

          Brunei Accepts 4 Sikorsky S-70i BLACK HAWK Helicopters   
JERUDONG, Brunei -  The Ministry of Defence this week at the Brunei International Defence Exhibition (Bridex) accepted two Sikorsky S-70i™ BLACK HAWK helicopters into the Royal Brunei Air Force following an unveiling attended by His Majesty the Sultan. Two more Sikorsky S-70i BLACK HAWK helicopters are currently undergoing the process of acceptance at the Royal Brunei Air Force. Equipped with a suite of advanced avionics and sensors, the multirole aircraft can perform a variety of missions over land and wa...
          S.League should follow Premier League regarding referees - Steve Kean   
Jason Dasey chats with newly appointed Global FC coach Akbar Nawas, and what he plans to bring to the Philippines side. Jason Dasey speaks with Warriors FC's Jordan Webb about his current form and ambitions to play for Singapore. Steve Kean believes Brunei DPMM were robbed of a late penalty away to Warriors FC on Sunday night. Brunei DPMM head coach Steve Kean suggested that the S.League follow the example of the Premier League by allowing club officials to speak to referees after games. The ex-Blackburn Rovers boss was furious that his side were denied an added-time penalty by referee Ahmad A'Qashah as they fell to a 1-0 defeat at Choa Chu Kang Stadium on Sunday night. Warriors Brunei DPMM 1 0 FT Game Details Live football odds with bet365. Bet Now » GameCast Lineups and Stats DPMM seemed certain to win a late spot kick after an apparent handball by Warriors centre-back Kento Fukuda, but Ahmad waved play on. After the final...
          Jadwal Lengkap Piala AFF Antarklub 2017 Hari Ini   

Piala AFF Futsal Antarklub 2017 akan segera dibuka pada Senin (3/7) siang nanti di Bangkok. Sebanyak delapan tim akan bersaing memperebutkan gelar juara dalam edisi keempat turnamen ini.

Wakil Indonesia, Permata Indah Manokwari bakal langsung menghadapi juara bertahan Thai Port dalam babak penyisihan grup A, pada pukul 16.15 WIB Bangkok Arena, Bangkok. Inilah penampilan perdana runner-up Liga Futsal Pro 2017 di ajang internasional.

Sedangkan Thai Port merupakan juara bertahan dalam dua tahun berturut-turut. Klub berjuluk The Port Lions tersebut menargetkan kemenangan di hadapan publiknya sendiri.

"Tentu saja, ini akan lebih kompetitif karena ada lebih banyak tim yang ambil bagian tapi kami percaya diri," kata pelatih Thaiport Udom Taveesuk dilansir dari laman resmi AFF.

"Kami bermain di kandang sendiri dan sebagai juara bertahan, kami harus bisa melakukannya di depan fans tuan rumah kami. Kami harus memenangi tiga poin pertama (melawan Permata Indah)."

Permata Indah Manokwari menghuni Grup A bersama Thaiport, Shah United (Brunei Darussalam) dan Pyay United (Myanmar). Sedangkan Grup B diisi oleh East Coast Heat (Australia), Vientiane Capital (Laos), Sana Khanh Hoa (Vietnam), dan Melaka United (Malaysia).

Inilah jadwal lengkap Piala AFF Antarklub 2017.

Senin, 3 Juli 2017

12.15 WIB East Coast Heat vs Vientiane Capital

14.15 WIB Shah United vs Pyay United

16.15 WIB Permata Indah Manokwari vs Thai Port FC (MNCTV)

18.15 WIB Sana Khanh Hoa vs Melaka United

Saksikan video menarik di bawah ini.


          For sale - queen live cd#3 nm rare orig silver factory pressed... - Auction   
Mile End South 5031, Australia
Excludes: Africa, Central America and Caribbean, Middle East, South America, Russian Federation, Albania, Andorra, Belarus, Belgium, Bosnia and Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Republic of, Cyprus, Czech Republic, Greece, Guernsey, Hungary, Macedonia, Malta, Moldova, Montenegro, Romania, Serbia, Slovakia, Slovenia, Svalbard and Jan Mayen, Ukraine, Vatican City State, Brunei Darussalam, Cambodia, Indonesia, Laos, Macau, Taiwan, Vietnam, Bermuda, Greenland, Mexico, Saint Pierre and ...
ebay.com.au

          For sale - queen live cd#13 nm rare original silver factory... - Auction   
Mile End South 5031, Australia
Excludes: Africa, Central America and Caribbean, Middle East, South America, Brunei Darussalam, Cambodia, Indonesia, Laos, Macau, Taiwan, Vietnam, Bermuda, Greenland, Mexico, Saint Pierre and Miquelon, Afghanistan, Armenia, Azerbaijan Republic, Bangladesh, Bhutan, China, Georgia, India, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Maldives, Mongolia, Nepal, Russian Federation, Sri Lanka, Tajikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, American Samoa, Cook Islands, Fiji, French Polynesia, Guam, Kiribati, Marshall Islands ...
ebay.com.au

          For sale - queen live cd#10 nm rare original silver factory... - Auction   

Mile End South 5031, Australia
Excludes: Africa, Central America and Caribbean, Middle East, South America, Russian Federation, Albania, Andorra, Belarus, Belgium, Bosnia and Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Republic of, Cyprus, Czech Republic, Greece, Guernsey, Hungary, Macedonia, Malta, Moldova, Montenegro, Romania, Serbia, Slovakia, Slovenia, Svalbard and Jan Mayen, Ukraine, Vatican City State, Brunei Darussalam, Cambodia, Indonesia, Laos, Macau, Taiwan, Vietnam, Bermuda, Greenland, Mexico, Saint Pierre and ...
ebay.com.au

          The Government of Brunei Darussalam and CAE Brunei MPTC to establish an ASEAN Center of Excellence in Brunei for Emergency Management and Crisis Manag...   
BRUNEI DARUSSALAM, BRUNEI -  Today at the Brunei International Defence Exhibition and Conference (BRIDEX), the Government of Brunei, represented by the Ministry of Home Affairs, and CAE, jointly announced that the CAE Brunei Multi-Purpose Training Centre (MPTC) Sdn Bhd will establish a comprehensive Emergency Management and Crisis Management Centre of Excellence that will support Brunei and ASEAN disaster preparedness. The CAE Brunei MPTC's Emergency Management and Crisis Management Centre of Excellence will supp...
          CAE awarded more than C$100 M in defence and security orders   
MONTREAL, CANADA -  CAE today announced that it has booked orders valued at more than C$100 million to provide a range of simulator upgrades and training services for defence and security customers. The orders, which are part of CAE's third quarter fiscal year 2014 order intake, include developing a comprehensive emergency management and crisis management centre of excellence for Brunei's Ministry of Home Affairs and providing long-term training services, providing C-130 simulator upgrades and support se...
          China condemns US warship near South China Sea island as 'serious provocation'   
China has scrambled naval ships and military jets to "warn off" a US missile destroyer sailing close to an artificial island built by it in the disputed South China Sea and denounced Washingtons move as a "serious political and military provocation".

Chinese Foreign Ministry spokesperson Lu Kang said in a statement late last night that China had dispatched military vessels and fighter planes in response to warn off the US vessel.

Yesterday, the missile destroyer USS Stethem "trespassed Chinas territorial waters off the Xisha Islands", state run Xinhua news agency reported.

The US behaviour constitutes a serious political and military provocation, Lu said, stressing that the Chinese side is strongly dissatisfied with and firmly opposed it.

Stethem passed less than 22 kms from tiny Triton Island in the Paracel Islands archipelago, which China calls Xisha islands. The island chain is also claimed by Taiwan and Vietnam.

While China claims sovereignty over almost all of the South China Sea, the other countries to partially counterclaim over the area are Vietnam, Philippines, Malaysia, Brunei and Taiwan.

This is the second US naval ship to have passed the disputed islands after President Donald Trump came to power.

The US has been periodically sending the naval ships and planes to the South China Sea to assert freedom of navigation challenging Chinas claims of sovereignty.

China comes out with similar reaction every time the US naval ships pass through the area.

Lu said the Islands are an inherent part of the Chinese territory, noting that in accordance with the Law of China on the Territorial Sea and the Contiguous Zone, the Chinese government promulgated the baseline of the territorial sea off the Xisha Islands in 1996

"The relevant Chinese law has explicit provisions on foreign military vessels entry into the territorial sea of China," Lu said.

Under the pretext of "navigation freedom," the US once again sent a military vessel into Chinas territorial waters off the Xisha Islands without Chinas approval, Lu said.

He said the behaviour of US has violated the Chinese law and relevant international law, infringed upon Chinas sovereignty, disrupted peace, security and order of the relevant waters and put in jeopardy the facilities and personnel on the Chinese islands.

China says there are problems for international navigation through the SCS but objects to defence vessels going through it.

Working together, China and ASEAN member states have cooled down and improved the situation in the South China Sea Lu said charging US of deliberately stirring up troubles in the South China Sea. The US is running in the opposite direction from countries in the region who aspire for stability, cooperation and development, he said

"The Chinese side strongly urges the US side to immediately stop such kind of provocative operations that violate Chinas sovereignty and threaten its security," he stressed, saying the Chinese side will continue to take all necessary means to defend national sovereignty and security.

The US missile destroyer sailing close to the contentious island chain is the latest in a series of events that add to the growing unease in the relations between the two countries.

Last week Trump authorised a new arms sale to Taiwan, which China considers a rebel province, besides slapping sanctions on a Chinese bank accused of laundering North Korean cash.
          Putri Norizah Brunei Duet With Faiz Nawi   
putri norizah brunei duet with faiz nawi
          Comment on China condemns US warship near South China Sea island as ‘serious provocation’ by Nelson Lewis   
China believes that international rules are not applicable to them, so they can do anything that strikes their fancy: build isles and islands in the South China Sea and on these islands they have constructed buildings, military airfields and fortified them. They have also signed agreements with different countries to use their ports as naval facilities for peace and wartime activities. As far as I know, China has territorial and other disputes with many countries and in my earlier posts, I have rang the alarm bells that China is the most dangerous to other countries and world peace. I wonder how many of the readers of Mangalorean take interest in history or modern history, international affairs and current news. In fact, China is much more dangerous than that Stalinist North Korean lunatic, Kim Jong-Un, who keeps on testing and firing missiles, not realizing the economic capacity of America who, if forced to, can erase them from the map of this world. Kim Jong-Un is corrupt, a tyrant, has subjugated his people and plays the fiddle, while Rome burns. His people starve and die of hunger, but this man enjoys. In North Korea, people cannot get their hair cut at the barber's as per their preferences, but have to opt for a style among the styles prescribed by the State for the masses. China has or had territorial problems with Russia, Vietnam, Japan, India, Brunei, Philippines, Indonesia, Malaysia, Singapore and many other countries. It has totally gobbled up Tibet, is not going to vacate that territory and the Dalai Lama is living in India. The occupation of other countries' territories is done in a subtle manner. First, they send grazers who come to graze their sheep, then build tents and reside there, then that area is occupied by Chinese infantry soldiers and they construct trenches and fortifications, etc. and claim that it their territory and make maps incorporating that territory. Now, it is trying to gobble territories in Bhutan and Bhutan being a very small country with a standing Army of only 8,000 men (less than even a small sized Division) is depending on India to help it out, because it has a security assistance agreement with her. It is high time that Bhutan views this problem with the utter seriousness it deserves and makes military training of all able bodied people compulsory, so that it has adequate forces to face the Chinese along with the Indian Army. America has the world's largest military budget and its budget is greater than the combined budgets of the next six countries. So, it can warn and challenge China.
          THE ORIGINS: 1MDB PART 4   

"PETROSAUDI"

Bila Terengganu Investment Authority ("TIA") dpt surat dan dokumen2 berkenaan cadangan usahasama Joint Venture ("JV") dgn Petrosaudi, pihak TIA terus perform due diligence, atau carian maklumat latar belakang syarikat Petrosaudi.

Antara maklumat dan maklum balas yg diterima ialah:

i) Reply daripada Bank panel syarikat iaitu Banque Saudi Franci ("BSF"), menyatakan butiran pemilikan dan kekuatan kewangan syarikat.

ii) Reply drpd kedutaan Arab Saudi di Malaysia ialah mereka menyatakan yg syarikat Petrosaudi disokong penuh oleh kerajaan Arab Saudi.

Satu isu bila buat bisnes dgn kerabat Diraja Saudi ni ialah, maklumat detail business, syarikat, aset, hutang tak senang nk dapat. Isu jelas kerahsiaan dan confidential.

Tony Pua ada bangkitkan isu ni, dia persoalkan Board TIA luluskan JV tanpa maklumat korporat yg mencukupi. Mungkin org yg tak beRaja tak faham hak kerahsiaan ekslusif utk kerabat2 Diraja.

Di Saudi kedudukan Raja tak seperti Agong di Malaysia. Saudi lebih nk sama mcm Brunei.

Petrosaudi ialah syarikat kerabat Diraja Saudi yg diketuai oleh The King yg juga secara mutlak memiliki seluruh Kingdom of Saudi Arabia. Dan seluruh semua subjek di dalam Kingdom of Saudi Arabia adalah kepunyaan The King. The King is the Kingdom.

Surat drpd Banque Saudi Fransi (Banque Saudi Fransi (BSF) (Arabic: البنك السعودي الفرنسي) is a Saudi Joint Stock Company established by Saudi Arabia Royal Decree No. M/23 dated June 4, 1977.)

  Surat drpd CEO Petrosaudi

          S.League should follow Premier League regarding referees - Steve Kean   
Jason Dasey chats with newly appointed Global FC coach Akbar Nawas, and what he plans to bring to the Philippines side. Jason Dasey speaks with Warriors FC's Jordan Webb about his current form and ambitions to play for Singapore. Steve Kean believes Brunei DPMM were robbed of a late penalty away to Warriors FC on Sunday night. Brunei DPMM head coach Steve Kean suggested that the S.League follow the example of the Premier League by allowing club officials to speak to referees after games. The ex-Blackburn Rovers boss was furious that his side were denied an added-time penalty by referee Ahmad A'Qashah as they fell to a 1-0 defeat at Choa Chu Kang Stadium on Sunday night. Warriors Brunei DPMM 1 0 FT Game Details Live football odds with bet365. Bet Now » GameCast Lineups and Stats DPMM seemed certain to win a late spot kick after an apparent handball by Warriors centre-back Kento Fukuda, but Ahmad waved play on. After the final...
          Brunei   
Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu'izzaddin Waddaulah ibni Al-Marhum Sultan Haji Omar 'Ali Saifuddien Sa'adul Khairi Waddien, the Sultan and Yang Di-Pertuan of Brunei Darussalam, has announced that Thurs... [more]
          Industri tenaga sepakat jamin integriti   
Oleh Danial Norjidi   PAKATAN integriti Perniagaan Industri Tenaga (An Energy Business Integrity Pact) telah ditandatangani oleh para pemimpin dari 10 pengusaha minyak dan gas utama di Brunei Darussalam dalam
          Warriors tewaskan DPMM FC 1-0   
BANDAR SERI BEGAWAN, 2 Julai – Jaringan Ridhuan Muhammad pada minit ke-53 menghampakan hasrat pasukan Brunei DPMM FC untuk meraih sebarang mata apabila terpaksa akur dengan keputusan 1-0 apabila mengunjungi
          Escape to Brunei — Seria, Brunei   
Rachel's "The Birthday That Shall Not Be Named" World Tour - 2013
          ( Mantaps !!! ) 21 Negara Telah Gunakan CN 235 untuk Operasi Militer Mereka   


Ditengah krisis kepercayaan terhadap semua produk made-in Indonesia, ternyata banyak negara lain termasuk negara adidaya Amerika Serikat mempercayakan operasi militer mereka pada Pesawat Terbang CN 235. Tak kurang dari 21 negara di dunia yang sedah merasakan kehebatan pesawat Indonesia dan mengakui bahwa CN 235 merupakan pesawat terbaik di kelasnya.

Berikut operator militer yang menggunakan CN 235 :

Botswana Air Force
Tentera Udara Diraja Brunei (1)
Chilean Air Force
Colombian Air Force
Ecuadorian Air Force
French Air Force
Gabonese Air Force
Irish Air Corps (2 x CN235MP)
Tentera Udara Diraja Malaysia (8 x CN235-220)
Moroccan Air Force
Pakistan Air Force (4 x CN235-220)
Panama
Papua New Guinea
Royal Saudi Air Force
South African Air Force
South Korean Air Force (20)
Thai Air Force (10 dipesan dari IPTN/DI)
TNI AU
Turkish Air Force
UAE Navy
Amerika Serikat: U.S. Coast Guard sebagai HC-144A untuk program Medium Range Surveillance Maritime Patrol Aircraft (MRSMPA)





CN-235 adalah pesawat terbang hasil kerja sama antara IPTN atau Industri Pesawat Terbang Indonesia (sekarang PT.DI) dengan CASA dari Spanyol. Kerja sama kedua negara dimulai sejak tahun 1980 dan purwarupa milik Spanyol pertama kali terbang pada tanggal 11 November 1983, sedangkan purwarupa milik Indonesia terbang pertama kali pada tanggal 30 Desember 1983. Produksi di kedua negara di mulai pada tanggal Desember 1986. Varian pertama adalah CN-235 Series 10 dan varian peningkatan CN-235 Seri 100/110 yang menggunakan dua mesin General Electric CT7-9C berdaya 1750 shp bukan jenis CT7-7A berdaya 1700 shp pada model sebelumnya.

Semoga kepercayaan yang diberikan oleh negara lain dapat berimbas dengan lebih mencintai produk dalam negeri seperti yang selama ini digembar-gemborkan.





sumber :http://www.kaskus.us/showthread.php?t=10175479

          Bisnis Franchise Luar Yang Mengincar Pasar Indonesia   
bisnisumkmonline.com – Bisnis Franchise Luar Yang Mengincar Pasar Indonesia | Merk GlobalArt yang datang dari negeri jiran, Malaysia, memanglah bukan jadi referensi basic untuk dapat berhasil di industri franchise pendidikan nasional. Perlu pengalaman tahunan serta standard yang diuji terutama dahuku di negeri aslinya itu, untuk dapat menembus pasar pelatihan menggambar tanah air. Mulai sejak didirikan pada 1999, waralaba GlobalArt baru dapat menjejakan kakinya di Indonesia pada th. 2004. Terkecuali masuk ke pasar tanah air, GlobalArt juga berhasil ekspansi ke sebagian negara Asia Tenggara yang lain. Terhitung negara seperti Singapura, Filipina, Thailand, Kamboja, Vietnam, Myanmar serta Brunei Darusalam juga sukses disambangi
          NZZ: Streit im Südchinesischen Meer China kritisiert Manöver von US-Kriegsschiff in umstrittenen Gewässern   

Streit im Südchinesischen Meer
China kritisiert Manöver von US-Kriegsschiff in umstrittenen Gewässern

Die Regierung in Peking hat empört auf die Fahrt eines amerikanischen Zerstörers durch das Südchinesische Meer reagiert. Nach amerikanischen Angaben war der Zerstörer «Stethem» durch die Zwölf-Meilen-Zone um die Insel Triton gefahren. China betrachtet diese als seine Hoheitsgewässer.
(afp) Im Streit über Gebietsansprüche im Südchinesischen Meer hat China die Operation eines amerikanischen Zerstörers in den Gewässern scharf kritisiert. Das Eindringen in chinesische Hoheitsgewässer sei eine «ernsthafte politische und militärische Provokation», hiess es in einer Mitteilung des Pekinger Aussenministeriums am Montag.
Am Sonntag war ein amerikanisches Kriegsschiff nahe an einer von China beanspruchten Insel im Südchinesischen Meer vorbeigefahren und stellte damit Pekings dortige Gebietsansprüche erneut in Frage. Der Zerstörer «USS Stethem» sei in einem Abstand von weniger als zwölf Seemeilen an der Triton-Insel vorbeigefahren, sagte ein amerikanischer Vertreter der Nachrichtenagentur AFP. China sieht diese als Hoheitsgewässer an, obwohl es nach einem Urteil des Schiedshofes von Den Haag keinen Anspruch hat.
Die «USS Stethem» in einer Archivaufnahme in Gewässern vor der koreanischen Küste. (Bild: US Navy / Reuters)

Die «USS Stethem» in einer Archivaufnahme in Gewässern vor der koreanischen Küste. (Bild: US Navy / Reuters)

Nach einer Vorgabe der Vereinten Nationen können Länder auf die Gewässer vor ihren Territorien in einem Umkreis von bis zu zwölf Seemeilen Anspruch erheben. Während China solche Manöver auch in der Vergangenheit als illegal bezeichnete, sehen die USA keinen Rechtsbruch.
China beansprucht praktisch das gesamte Südchinesische Meer für sich. Um ihre Ansprüche zu unterstreichen, hat die Volksrepublik dort mehrere künstliche Inseln aufgeschüttet, auf denen Kampfflugzeuge und anderes militärisches Gerät stationiert werden können.
Triton Island
Mischief Reef
300 km
Aber auch andere Staaten in der Region wie Vietnam, Brunei, Malaysia und die Philippinen erheben Ansprüche auf Teile des Seegebiets. Die USA haben wiederholt vor einer militärischen Aufrüstung und vor einer Behinderung des internationalen Schiffsverkehrs gewarnt.
Die Vorbeifahrt der «USS Stetham» war bereits die zweite derartige Aktion seit der Amtsübernahme von Amerikas Präsident Donald Trump im Januar: Am 25. Mai hatte das Kriegsschiff «USS Dewey» in einem Abstand von weniger als zwölf Seemeilen das Mischief Reef passiert, das zu den ebenfalls umstrittenen Spratly-Inseln gehört.

Der neue Politik-Newsletter der NZZ für Deutschland

«Der andere Blick» von NZZ-Chefredaktor Eric Gujer liefert immer freitags Analysen, Recherchen und Ansichten zum politischen Geschehen mit Schwerpunkt Deutschland. Hier können Sie sich mit einem Klick kostenlos anmelden.

          Offer - Lost lover | love spells castings+27784115746 in SOUTH AFRICA vanderbijlpark- alberton - AUSTRALIA   
Lost lover | love spells castings+27784115746 in SOUTH AFRICA vanderbijlpark- alberton in kampala,nairobi, lusaka, ZEGOVINA,AUSTRALIA, BOTSWANA, BRAZIL, BRUNEI, BULGARIA,BURKINA FASO, BURMA, BURUNDI, CAMBODIA, CAMEROON, CANADA, CAPE VERDE, CENTRAL AFRICAN REPUBLIC, CHAD, CHILE, CHINA, COLOMBIA, COMOROS, CONGO, DEMOCRATIC REPUBLIC OF THE, REPUBLIC OF THE, COSTA RICA, COTE D'IVOIRE, CROATIA, CUBA, CURACAO, CYPRUS, CZECH REPUBLIC, DENMARK,DJIBOUTI, DOMINICA, DOMINICAN REPUBLIC, EAST TIMOR (SEE TIMOR-LESTE), ECUADOR, EGYPT, EL SALVADOR, EQUATORIAL GUINEA, ERITREA, ESTONIA, ETHIOPIA, FIJI, FINLAND, FRANCE, GABON, GAMBIA,THE GEORGIA, GERMANY, GHANA, GREECE, GRENADA, GUATEMALA, GUINEA, GUINEA-BISSAU, GUYANA,HAITI, HOLY SEE, HONDURAS, HONG KONG, HUNGARY, ICELAND, INDIA, INDONESIA, IRAN, IRAQ, IRELAND,ISRAEL, ITALY, JAMAICA, JAPAN, JORDAN, KAZAKHSTAN, KENYA, KIRIBATI, KOREA, NORTH, SOUTH,KOSOVO, KUWAIT, KYRGYZSTAN, LAOS, LATVIA, LEBANON, LESOTHO, LIBERIA, LIBYA, LIECHTENSTEIN,LITHUANIA, LUXEMBOURG, MACAU, MACEDONIA, MADAGASCAR, MALAWI, MALAYSIA, MALDIVES, MALI,MALTA, MARSHALL ISLANDS, MAURITANIA, MAURITIUS, MEXICO, MICRONESIA, MOLDOVA, MONACO,MONGOLIA, MONTENEGRO, MOROCCO, MOZAMBIQUE, NAMIBIA, NAURU, NEPAL, NETHERLANDS,NETHERLANDS ANTILLES, NEW ZEALAND, NICARAGUA, NIGER, NIGERIA, NORTH KOREA, NORWAY, OMAN,PAKISTAN, PALAU, PALESTINIAN, TERRITORIES, PANAMA, PAPUA NEW GUINEA, PARAGUAY, PERU,PHILIPPINES, , PORTUGAL, QATAR, ROMANIA, RUSSIA, RWANDA, SAINT KITTS AND NEVIS, SAINT LUCIA, SAINT VINCENT AND THE GRENADINES, SAMOA, SAN MARINO, SAO TOME AND PRINCIPE, SAUDI ARABIA, SENEGAL, SERBIA, SEYCHELLES, SIERRA LEONE, SINGAPORE, SINT MAARTEN, SLOVAKIA, SLOVENIA,SOLOMON ISLANDS, SOMALIA, SOUTH AFRICA, SOUTH KOREA, SOUTH SUDAN, SPAIN, SRI LANKA, SUDAN,SURINAME, SWAZILAND, SWEDEN, SWITZERLAND, SYRIA, TAIWAN, TAJIKISTAN, TANZANIA, THAILAND,TIMOR-LESTE, TOGO, TONGA, TRINIDAD AND TOBAGO, TUNISIA, TURKEY, TURKMENISTAN, TUVALU, UGANDA,UKRAINE, UNITED ARAB EMIRATES, UNITED KINGDOM, URUGUAY, UZBEKISTAN, VANUATU, VENEZUELA,VIETNAM, YEMEN, ZAMBIA, ZIMBABWE.You’ve been through the hard part of trying everything you could think of and nothing worked. You’ve gone through the break-up, and you realize that there’s noting left to do but to move on. But, your heart has been broken and you don’t know how or where to start ”moving on”. This spell will help you to focus on moving in a more positive direction, one step at a time. It will begin to open up opportunities to build yourself up and strengthen your inner being in such a way that you actually begin to feel empowered by what you’ve been through! Not only will you find yourself moving on, but you’ll find yourself moving in a much more positive direction. The funny thing is, that others around you actually start feeling Tempte http://lovepsychicabuba.co.za http://youtu.be/DgquSyIjUIIwww.joinilluminatitoday.co.za http://howtojoinilluminatitodayegypt.weebly.com http://papanaide.co.za
          Offer - @@LESIBEN | GAY LOVE SPELLS CASTING%% +27784115746 in SOUTH AFRICA ZEGOVINA,AUSTRALIA, - BRAZIL   
@@LESIBEN | GAY LOVE SPELLS CASTING%% +27784115746 in SOUTH AFRICA ZEGOVINA,AUSTRALIA, BOTSWANA, BRAZIL, BRUNEI, BULGARIA,BURKINA FASO, BURMA, BURUNDI, CAMBODIA, CAMEROON, CANADA, CAPE VERDE, CENTRAL AFRICAN REPUBLIC, CHAD, CHILE, CHINA, COLOMBIA, COMOROS, CONGO, DEMOCRATIC REPUBLIC OF THE, REPUBLIC OF THE, COSTA RICA, COTE D'IVOIRE, CROATIA, CUBA, CURACAO, CYPRUS, CZECH REPUBLIC, DENMARK,DJIBOUTI, DOMINICA, DOMINICAN REPUBLIC, EAST TIMOR (SEE TIMOR-LESTE), ECUADOR, EGYPT, EL SALVADOR, EQUATORIAL GUINEA, ERITREA, ESTONIA, ETHIOPIA, FIJI, FINLAND, FRANCE, GABON, GAMBIA,THE GEORGIA, GERMANY, GHANA, GREECE, GRENADA, GUATEMALA, GUINEA, GUINEA-BISSAU, GUYANA,HAITI, HOLY SEE, HONDURAS, HONG KONG, HUNGARY, ICELAND, INDIA, INDONESIA, IRAN, IRAQ, IRELAND,ISRAEL, ITALY, JAMAICA, JAPAN, JORDAN, KAZAKHSTAN, KENYA, KIRIBATI, KOREA, NORTH, SOUTH,KOSOVO, KUWAIT, KYRGYZSTAN, LAOS, LATVIA, LEBANON, LESOTHO, LIBERIA, LIBYA, LIECHTENSTEIN,LITHUANIA, LUXEMBOURG, MACAU, MACEDONIA, MADAGASCAR, MALAWI, MALAYSIA, MALDIVES, MALI,MALTA, MARSHALL ISLANDS, MAURITANIA, MAURITIUS, MEXICO, MICRONESIA, MOLDOVA, MONACO,MONGOLIA, MONTENEGRO, MOROCCO, MOZAMBIQUE, NAMIBIA, NAURU, NEPAL, NETHERLANDS,NETHERLANDS ANTILLES, NEW ZEALAND, NICARAGUA, NIGER, NIGERIA, NORTH KOREA, NORWAY, OMAN,PAKISTAN, PALAU, PALESTINIAN, TERRITORIES, PANAMA, PAPUA NEW GUINEA, PARAGUAY, PERU,PHILIPPINES, , PORTUGAL, QATAR, ROMANIA, RUSSIA, RWANDA, SAINT KITTS AND NEVIS, SAINT LUCIA, SAINT VINCENT AND THE GRENADINES, SAMOA, SAN MARINO, SAO TOME AND PRINCIPE, SAUDI ARABIA, SENEGAL, SERBIA, SEYCHELLES, SIERRA LEONE, SINGAPORE, SINT MAARTEN, SLOVAKIA, SLOVENIA,SOLOMON ISLANDS, SOMALIA, SOUTH AFRICA, SOUTH KOREA, SOUTH SUDAN, SPAIN, SRI LANKA, SUDAN,SURINAME, SWAZILAND, SWEDEN, SWITZERLAND, SYRIA, TAIWAN, TAJIKISTAN, TANZANIA, THAILAND,TIMOR-LESTE, TOGO, TONGA, TRINIDAD AND TOBAGO, TUNISIA, TURKEY, TURKMENISTAN, TUVALU, UGANDA,UKRAINE, UNITED ARAB EMIRATES, UNITED KINGDOM, URUGUAY, UZBEKISTAN, VANUATU, VENEZUELA,VIETNAM, YEMEN, ZAMBIA, ZIMBABWE.Energy is energy! There really are no major differences in the casting of a love spell for a gay man or a lesbian woman, a straight LESIBIAN man or heterosexual woman, the approach is pretty much the same. In my line of work when it comes to gay clients I have found a serious lack of understanding or compassion on the behalf of other practitioners for their gay and lesbian clients, being a gay man myself, I have worked hard over the years to develop a rapport with my gay and lesbian clientele, with that said I have also managed to maintain a positive rapport with my straight clients as well, working metaphysically on behalf of clients is easy once you develop a good understanding of the base needs and realize that we all are simply human and it is within our nature to love and to be loved.Now, aside from the fact that we are all human, whether we are straight or gay, when it comes to gay magic, there are a few minor tweaks in the magical approach that must be acknowledged and put into play to successfully unite or reunite same sex lovers. I have worked hard over the course of my magical career to develop a series of rituals and spells that I utilize specifically for my gay and lesbian clients.If you are a gay man or lesbian woman who is in need of attracting a new lover, or perhaps your desire is to reunite with an old flame, I can help you manifest your desires and realize your goal of bringing that special someone into your life. If you are single and looking to attract a brand new lover, click the link above to order a "Gay Love Spell" to get started. If you are a gay man or lesbian woman looking to reunite with your lover, you will need to order my . Either way I look forward to working with you and if you have any questions call the number listed on the website or use the contact form on the right side of the site to contact me. www.lovepsychicabuba.co.za http://papanaide.co.za http://youtu.be/DgquSyIjUII http://howtojoinilluminatitodayegypt.weebly.comhttp://joinilluminatisecretsocietytoday.siterubix.com